10.09.2014

Beneficiile consumului de varza

Stiati ca varza este cea mai veche leguma folosita de om?

Varza provine din Europa de Vest si este cultivata de peste 200 de ani. Inainte  era cultivata ca si planta medicinala dar odata cu dezvoltarea agriculturii ea a ajuns sa fie folosita in diverse preparate culinare.

Cultivata in mod deosebit de greci, romani si chinezi deoarece are virtuti vindecatoare in afectiuni dintre cele mai diverse.

Varza si zeama de varza leac pentru o multime de boli.

Varza poate fi benefica pentru a vindeca: rani simple sau complicate, dureri reumatismale, afectiuni gastrointestinale, afectiuni biliare, afectiuni pleuropulmonare, nevralgii faciale, dureri de cap, ulcere varicoase, gangrene, zona zoster, eruptii, eczeme, hemoroizi, furuncule, dureri dentare, colici nefretice, migrene, constipatie, tuse convulsiva, bufeuri, raceli frecvente, degeraturi.

Cataplasmele cu varza se aplica in caz de rani, arsuri, opariri, furuncule si abcese, vanatai si entorse, intepaturi de insecte, articulatii umflate, dureri de dinti si migrene. De asemenea aplicate la nivelul gatului ajuta la atenuarea durerilor provocate de amigdalite si laringite.

O alta metoda de aplicare este cataplsma cu frunze de varza calde pentru durerile de spate, aceste se oparesc putin si cand pot fi suportate pe piele se aplica in zonele dureroase.

Sucul proaspat din varza este bogat in
: vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina B si vitamina K (prezenta in cantitate mare chiar daca varza este murata). Are actiune diuretica si antiseptica pentru tractul urinar si atenueaza retentia de lichide, astfel se reduce riscul de afectiuni ca pietre la rinchi, artrita si guta.

Vitamina A - responsabila pentru protectia ochilor si a pielii;
Vitamina  C - ajuta la arderea grasimilor rele din organism;
Vitamina E - un puternic antioxidant;
Vitamina B - stimuleaza metabolismul.   

Gargarele cu suc de varza se fac pentru inflamatii ale gatului iar compresele imbibate in suc proaspat pot sa ajute la oboseli ale ochilor.

Foile proaspete sau scoase murate se pun pe rana pentru a o ajuta in vindecarea mai rapida.

Cruda se poate consuma sub forma de salata. Enzimele din compozitia sa catalizeaza anumite procese de dezintoxicare. De asemenea prin consumul regulat de salata vom purifica sangele si ne vom asigura o protectie a stomacului. 

Stiinta moderna a dovedit ca extractele din varza pot ucide anumite virusuri si bacterii de laborator. Are puterea de a stimula sistemul imunitar pentru a produce mai multi anticorpi. Nivelul ridicat de fier, sulf si minerale sunt niste agenti de curatare foarte eficienti pentru sistemul digestiv.

Ce proprietati are varza murata?

Pentru ca stimuleaza sistemul imunitar si previne dezvoltarea cancerului , in special cel de san, de colon, plamani si ficat, se recomanda inainte de micul dejun cate un pahar mic de zeama de varza (125ml), bauta pe stomacul gol.

Cum se prepara varza murata?

2 verze;
sare neiodata sau sare de mare;
un borcan de sticla.

Zeama obtinuta din aceasta reteta este suficienta pentru 30 de zile.

Varza se curata de frunzele exterioare, se spala si se taie in patru. Se cantareste si apoi se calculeaza procentul de sare. Daca greutatea este de 1500 de grame atunci avem nevoie de 15 grame de sare, procentul este de 1%.  Se aseaza varza in borcan, se presara sarea iar apa trebuie turnata putin peste nivelul verzei. Se acopera borcanul cu un celofan si se lasa la fermentat.

Borcanul se depoziteaza intr-un loc intunecat si rece. Ar trebui sa fie gata in 3-4 saptamani. Dupa ce sa terminat de fermentat, zeama de varza ar trebui pastrata la frigider pentru a nu prinde floare. 

Vom reveni si cu poze in curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu