14.08.2014

Otet de mere natural


Otetul de mere natural

Stiati ca cel mai modest aliment vindeca 100 de boli?

Este unul din cele mai vechi medicamente cunoscut si mentionat pentru prima oara de catre egipteni.
Otetul de mere a fost pus la loc de cinste in scrierile sale de catre Hipocrate.
In medicina populara romaneasca, taranii nostri din zonele de deal si munte prepara si astazi otetul de mere in fiecare toamna pentru a se feri pe timp de iarna contra diferitelor boli dar si pentru mentinerea sanatatii.
Gustul acrisor si usor tulbure rezultat in urma fermentarii merelor vindeca peste 100 de boli din cele mai diverse.
Otetul de mere contine in principal apa si acizi organici: acidul acetic, acidul propionic, acid lactic, pectina, enzime iar in cantitati foarte mici aminoacizi.
De asemenea poate fi numit si un cocteil bogat in vitamine ca: potasiu, vitamina C, vitaminele B1, B2 si B6, izoflavonoide, magneziu si fosfor.

Ce boli se pot trata cu otetul de mere?

Otetul de mere poate trata o gama larga de afectiuni, de la cele mai banale pana la afectiuni mai grave cum ar fi: reumatismul, pietre la rinichi, obezitate, colecist, dischinezie biliara, litiaza biliara, indigestii, hipoaciditate, inapetenta, anemie, migrene, dureri de gat, oboseala cronica si epuizare, imbatranirea prematura a tesuturilor, micozele unghiilor, raceala.

Cum se prepara otetul de mere?


  • 2 kg mere
  • 2 l apa calda
  • 200 g miere de albine
  • 20 grame drojdie proaspata

Cum se obtine otetul de mere din aceste ingrediente?

Se taie marunt merele, cu tot cu cotor avand grija sa inlaturam partile stricate. Se pun intr-un borcan de sticla, se adauga drojdia si se toarna apa calda peste ele. Se aseaza intr-un loc intunecos unde temperatura este de 23-28 grade, acoperind borcanul cu un tifon. Se amesteca de 2 ori pe zi.
Dupa cele 2 saptamani, cand merele au macerat se poate simti deja mirosul de otet. Se strecoara si se storc merele, iar zeama obtinuta se toarna in acelasi borcan dupa ce a fost curatat.
Se adauga mierea si se amesteca pana la omogenizare, dupa care se lasa la fermentat in acelasi loc calduros si intunecos. Dupa ce sa format o pelicula groasa deasupra acesta se indeparteaza cand otetul este limpede (in aceasta perioada nu se mai umbla la el, iar borcanul trebuie acoperit tot cu tifon).
Se pastreaza in sticle cu capac cu filet, se strang bine si se pastreaza la rece.
Este un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului si in dezintoxicarea organismului.
Cea mai usora cale de a consuma otetul de mere este sub forma de salate.
O reteta care mie imi place foarte mult este urmatoarea:

Salata din sparanghel cu ansoa


  • 500 g sparanghel proaspat
  • 1 legatura rucola
  • 6-8 oua de prepelita 
  • 8-10 ansoauri/hamsii
  • 100 g de cascaval tare
  • 100 g masline fara samburi
  • 4-5 linguri de ulei de masline
  • o legatura patrunjel
  • sucul de la ½ de lamaie
  • piper alb
  • sare
  • 1 lingurita otet de mere

Sparanghelul se fierbe 5 minute in apa sarata, se aseaza intr-o farfurie mica.
Ouale se fierb moi, se taie in doua si se aseaza pe sparanghel.
Maslinele se taie in doua, se adauga patrunjel tocat marunt, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper si se amesteca. Se toarna peste salata.
Se adauga ansoaurile, se presara cu rucola si cascaval ras.
Reteta originala o veti gasi in : Salate de sarbatoare, editura ROOSSA.
Asa arata otetul meu de mere dupa o saptamana de stat la macerat intr-o camera unde sunt 26 de grade.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu